Wat is radiotherapie?

Radiotherapie betekent 'behandeling met behulp van (be)straling'. Het doel van de behandeling is het genezen van kanker of het stopzetten van het ziekteproces. Daardoor verdwijnen of verminderen uw klachten. Uw behandelend arts is een radiotherapeut-oncoloog. Dit is een medisch specialist die na de studie geneeskunde in 5 jaar de specialisatie tot radiotherapeut-oncoloog voltooide.

Er zijn verschillende soorten straling en bestralingstechnieken. De keuze voor een bepaalde techniek hangt af van de aard van de kanker (de kwaadaardige tumor) en de plaats waar deze zich bevindt. De radiotherapeut-oncoloog stelt aan het begin van de behandeling het aantal bestralingen vast. Soms is één bestraling al voldoende. Bestraling kan uitwendig of inwendig plaatsvinden.

toestel

Uitwendige bestraling vindt plaats met behulp van een groot apparaat. Alleen als het aanstaat, geeft het apparaat straling af. Na de bestraling bent u niet 'radioactief'.

Tijdens de behandeling zijn de behandelaren in een naastgelegen ruimte. Ze blijven met u in contact via intercom en video.

Soms heeft inwendige bestraling de voorkeur. De tumor wordt van binnenuit bestraald met één of meerdere radioactieve bronnen ter grootte van een hagelslagje. Inwendig bestralen kan op twee manieren:

  1. Voor een korte periode (meestal 5 - 15 minuten) brengt de
    radiotherapeut-oncoloog een radioactieve bron in de tumor. Na afloop bent u niet radioactief.
  2. De radiotherapeut-oncoloog brengt - blijvend - radioactieve bronnen in de tumor. Na de behandeling bent u een periode radioactief, maar niet gevaarlijk voor uw omgeving. De radiotherapeut-oncoloog legt uit waar u in die periode rekening mee moet houden.