ABC Methode; hartsparing bij borstkankerbestraling

Soms is het onvermijdelijk dat bij mensen met linkszijdige borstkanker, een deel van het hart ook straling opvangt. Er is een kleine kans dat hierdoor schade aan het hart ontstaat, vaak na meer dan 10 jaar. Toepassing van Active Breathing Control (ABC-methode) verlaagt de stralingsbelasting van het hart, waardoor de kans op hartschade afneemt. Binnen RCWEST wordt bij de behandeling gebruik gemaakt van Active Breathing Control. Sinds januari 2010 is deze methode beschikbaar voor alle mensen met linkszijdige borstkanker. U zult ervaren dat de methode voor u weinig belastend is en voor de behandelaars eenvoudig uit te voeren.

Hoe werkt het?
Terwijl u tijdens de bestraling uw adem inhoudt (meestal 20 tot 30 seconden per ademinname), vindt de bestraling plaats. Op dat moment is de afstand tussen het hart en het te bestralen gebied het grootst, waardoor het hart minder straling ontvangt. Een computersysteem zorgt voor de aansturing en een MBB'er (medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige, gespecialiseerd in radiotherapie) voor de bediening en controle. 

Hartsparing

Op het linkerplaatje ziet u de standaardtechniek, waarbij doorgeademd wordt. U kunt zien dat het hart zich in het bestralingsveld bevindt (dit is de rode lijn)

Op het rechterplaatje ziet u de hartsparende techniek, waarbij de adem enige seconden wordt vastgehouden. U kunt zien dat de afstand tussen het hart en de borst groter is geworden en het hart zich niet in het bestralingsveld bevindt (de rode lijn) Hierdoor komt er minder stralingsdosis in het hart.
 
Hier kunt u onze ABC voorlichtingsfilm bekijken.
 
 
 
 

English version of the ABC method informationvideo

 

Heeft u vragen over de ABC methode, neem dan contact met ons op via 070 - 330 2357.