Huidtumoren

Huidtumoren komen in Nederlands steeds meer voor. Van buiten is meestal niet te zien of het kwaadaardig is en om welke type het gaat. Er zijn verschillende typen, die overigens niet allemaal even kwaadaardig zijn. 

Enkele van deze typen huidtumoren zijn:

  • Het basaalcarcinoom; dit type komt het meeste voor, in Nederland meer dan 20.000 keer per jaar.
  • De Ziekte van Bowen, het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.
  • Het Merkelcelcarcinoom en het Kaposisarcoom, deze komen minder vaak voor.

Wat zijn de klachten?
Een nieuw puistje of vlekje dat niet vanzelf overgaat (bekend is het plekje waar een korstje op komt. Als u het korstje verwijdert dan gaat het niet over, maar er verschijnt een nieuw korstje.

Behandeling
Als u genoemde klachten heeft, dan kunt u het beste naar de huisarts gaan. Hij of zij zal soms zelf het plekje verwijderen. In de meeste gevallen stuurt de huisarts u door naar een dermatoloog of een plastisch chirurg. Uit het plekje wordt een stukje gehaald (biopsie).  Vervolgens kijkt de patholoog of het kwaadaardig is. De meeste plekjes zullen chirurgisch verwijderd worden.
Andere behandelmethoden zijn o.a.: cryochirurgie, laser, coagulatie, een celdodende zalf en radiotherapie.

Bestraling (radiotherapie)
Op enkele plaatsen is de tumor niet zo makkelijk te verwijderen en in die gevallen is de eerste keus bestraling (radiotherapie). Deze plaatsen zijn: het ooglid, de neus, het oor en de lip. Bij plekjes op het voorhoofd, het behaarde hoofd of op een wang, arm, been of romp kunt u zelf aangeven of u kiest voor operatie of bestraling.

vervolg>>