Bestraling in het hoofd/hals gebied

Het hoofd-halsgebied bestaat uit:

  • Het strottenhoofd (larynx).
  • De keel (hypofarynx, orofarynx en nasofarynx).
  • De mondholte.
  • De neus en neusbijholten.
  • De speekselklieren.

Kwaadaardige tumoren kunnen ontstaan in de slijmvliezen van het hoofd-halsgebied of in de speekselklieren. Vaak worden deze veroorzaakt door roken en/of overmatig alcoholgebruik. Soms is de oorzaak niet duidelijk.

Hoe vaak komt het voor?
Kanker in het hoofd-halsgebied komt weinig voor, in Nederland bij ongeveer 2.500 mensen per jaar. Het betreft 4 procent van alle kwaadaardige gezwellen. Per jaar krijgen 200 mensen lipkanker, 700 mensen mondkanker, 400 mensen keelkanker, 700 mensen strottenhoofdkanker en 100 mensen speekselklierkanker. Laatstgenoemde vorm kan op alle leeftijden voorkomen.

Wat zijn de klachten?
De klachten kunnen op verschillende manieren starten. Vaak is er al langer sprake van heesheid, pijn, slikklachten, neusbloedingen of een zwelling in de hals. Er is weinig uitbreiding als het in een vroeg stadium ontdekt wordt. Als de ziekte langer bestaat kunnen uitzaaiingen in de lymfeklieren van de hals ontstaan en in een veel later stadium uitzaaiingen daarbuiten.

Diagnose
De KNO-arts of de kaakchirurg stelt de diagnose en onderzoekt de omvang en mogelijke uitzaaiingen van het gezwel. Daarna wordt het behandelplan gemaakt door het regionaal multidisciplinair team. In dit team zitten KNO-artsen, kaakchirurgen, radiotherapeut-oncologen, internist-oncologen, plastisch chirurgen, pathologen en radiologen uit het MC Haaglanden en het LUMC. Wekelijks bespreekt het team de patiënten en stelt een behandelingsplan op voor elke patient.

Behandeling
De behandeling kan bestaan uit een operatie, bestraling of een combinatie daarvan, eventueel aangevuld met chemotherapie. Bij de behandeling zijn vaak meerdere specialisten en hulpverleners betrokken. Het eerste aanspreekpunt voor u is de gespecialiseerd verpleegkundige KNO-oncologie, tot wie u zich altijd kunt wenden . Bij deze persoon kunt u altijd terecht met vragen over het gebruik van hulpmiddelen, het verloop van de behandeling, eventuele bijwerkingen en complicaties.

volgende>>