Bestraling hersentumoren

Een tumor is een gezwel dat ontstaat door overmatige celdeling. In onze hersenen kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren ontstaan. Goedaardig betekent dat ze niet doorgroeien in de omgeving en niet in het lichaam uitzaaien. Kwaadaardige tumoren kunnen wel in het omliggende weefsel ingroeien en ook uitzaaien. De kwaadaardige tumoren in de hersenen geven echter meestal geen uitzaaiingen. Hersentumoren kunnen aanleiding geven tot verstoorde hersenfuncties.

Hoe vaak komt het voor?
Een hersentumor komt voor bij 5 tot 7 op de 100.000 mensen.

Wat zijn de klachten?
De klachten hangen af van de omvang van de tumor, de groeisnelheid en de plaats in de hersenen. De volgende klachten of verschijnselen zijn mogelijk:

  • Hoofdpijn: een snelgroeiende of grote tumor geeft een verhoogde druk in de hersenen en daardoor kan hoofdpijn ontstaan. Dit kan verergeren wanneer u bukt, niest of perst. Soms kunt u daar zelfs misselijk van worden en gaan braken.
  • Psychische veranderingen: soms groeit een tumor in een zogenaamd 'stil gebied', u merkt er dan de eerste tijd nog niets van. Na verloop van tijd kunnen er psychische veranderingen ontstaan als trager worden of juist minder geremd zijn.
  • Uitvalsverschijnselen: een tumor kan groeien in een hersendeel dat beweging aanstuurt. Er kunnen dan verlammingsverschijnselen optreden in de ándere lichaamshelft. Ook spraakstoornissen of gevoelsstoornissen kunnen zich voordoen.
  • Epileptische toevallen: deze aanvallen kunnen ook het gevolg zijn van een hersentumor.

Een enkele keer kan een bloeding in een tumor optreden, wat het stellen van een juiste diagnose bemoeilijkt. Overigens kunnen de hiervoor beschreven klachten ook optreden bij een goedaardige aandoening.

Behandeling
Nadat de diagnose is gesteld, adviseert de behandelaar u de beste behandelstrategie.
Die kan bestaan uit:

  • (Aanvullende) neurochirurgie.
  • Bestraling (radiotherapie) en/of chemotherapie.
  • Een afwachtend beleid, in eerste instantie zonder (na)behandeling.

Hierna kunt u lezen wat u tijdens een eventuele bestralingsperiode allemaal kunt verwachten.

volgende>>