Recente artikelen over borstoperatie en bestraling op 1 dag

In het MCH in Den Haag biedt men sinds 2010 de mogelijkheid aan vrouwen van 60 jaar en ouder met borstkanker om een borstoperatie en bestraling in 1 keer te ondergaan. Dit is de IORT behandeling.

Ook in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven biedt men deze behandeling aan.

In de weekendbijlage van de Telegraaf van 30 november jl. wordt de IORT behandeling  uitgevoerd  in Eindhoven belicht.. Een patiënt van 66 jaar vertelt haar positieve ervaringen met deze patiëntvriendelijke behandeling (zie artikel)

In totaal zijn er in Den Haag en Eindhoven nu al meer dan 250 IORT behandelingen uitgevoerd.

 Deze behandeltechniek (Intra Operatieve Radio Therapie, IORT) is ontwikkeld in het European Institute of Oncology (EIO) in Milaan. Recent werden de (lang verwachtte) resultaten van een studie uit Italië (Milaan) gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift "Lancet Oncology"

Na 5 jaar bleek dat de kans op terugkeer van de ziekte in de (behandelde) borst 4.4 % was na IORT.  Na de gewone behandeling waarbij de gehele borst 5 tot 6 weken lang werd bestraald is dit percentage lager, namelijk 0.4%,

Na IORT waren er echter duidelijk minder bijwerkingen. . Dit komt omdat tijdens de IORT behandeling de huid, de borstwand, de onderliggende long en het hart vrijwel niet belast worden met stralen. 

Uit de studie uit Milaan is bovendien gebleken dat bepaalde tumor- en patiëntkenmerken bepalend zijn voor het succes van deze IORT behandeling. Om die reden worden in Nederland vooral patiënten behandeld die ouder zijn dan 60 jaar, met een relatief kleine tumor zonder uitzaaiingen in de oksel lymfklieren. Dit heeft tot resultaat dat de kans op terugkeer gelijk en niet groter is dan bij uitwendige bestraling, waarbij de patient 5 tot 6 weken wordt bestraald.

In het MCH worden de gegevens van de patiënten verzameld voor een studie, zodat de kans op terugkeer van ziekte en het uiterlijk (cosmetiek) van de behandelde borst kan worden gemeten. Ook de kwaliteit van leven in deze patiëntengroep wordt gemeten.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze voorlichtingsfilm "IORT behandeling" op onze website: www.rcwest.nl.

Artikel Telegraaf

Wetenschappelijke engelstalige artikelen over de IORT behandeling