RCWEST benoemd tot expertisecentrum voor borstkankerbestraling

Den Haag, 1 oktober 2013. Stichting Topklinische Ziekenhuizen (STZ) heeft RCWEST benoemd tot expertisecentrum. De STZ geeft die titel alleen aan instellingen die een behandeling geven die (bijna) nergens anders in Nederland wordt aangeboden en waarover specialisten publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. Bij RCWEST gaat dat om de bestraling van de (oudere) patiënt met borstkanker. Patiënten van buiten de regio komen hier voor bestraling tijdens de borstsparende operatie (IORT) én voor een speciale ademtechniek (ABC-methode) tijdens bestraling van borstkanker. 

RCWEST biedt patiënten met borstkanker Intraoperatieve radiotherapie (IORT) bij de sparende behandeling van borstkanker bij vrouwen van zestig jaar en ouder. Bij IORT bestraalt de radiotherapeut eenmalig de plaats waar de chirurg vlak daarvoor de tumor uit de borst heeft verwijderd. De borstoperatie en de bestraling worden op 1 dag uitgevoerd. Inmiddels zijn ruim 200 patiënten met IORT behandeld. 

Ook biedt RCWEST Active Breathing Control (ABC-methode) bij alle bestralingen van (linkszijdige) borstkanker bij vrouwen van alle leeftijden. Bij de ABC-methode houden vrouwen de adem in tijdens de bestraling. Hiermee krijgt het hart minder straling, waarmee de kans op hartschade op de langere termijn wordt verlaagd. Inmiddels zijn  ruim 300 patiënten met de ABC methode bestraald.