Nieuwe behandeling borstkanker door RCWEST

Eerste behandeling heeft al plaatsgevonden                04-05-2011
 

Vandaag hebben chirurgen van het MCH en radiotherapeuten van RCWEST in Den Haag een patiënt met borstkanker inwendig bestraald tijdens een borstsparende operatie. Het is de eerste keer dat deze nieuwe, korte behandelmethode in Nederland bij een patiënt met borstkanker wordt toegepast. De operatie, die plaatsvond in het MCH, is succesvol verlopen.

Deze behandeling kan worden toegepast bij vrouwen van zestig jaar en ouder met borstkanker zonder uitzaaiingen. Tijdens de borstsparende operatie wordt een eenmalige inwendige bestraling van de borst gegeven. Dat is een verbetering vergeleken met de traditionele behandeling een amputatie of een borstsparende operatie met een bestralingsbehandeling van vier tot zes weken.

Voor veel vrouwen is de bestralingsduur van vier tot zes weken een grote belasting omdat ze in die periode bijna dagelijks naar het ziekenhuis moeten komen. De artsen verwachten per jaar minimaal 100 patiënten met borstkanker op deze manier te kunnen behandelen. In de VS en Italië heeft men ruime ervaring met deze behandelmethode.