Meer dan 100 patienten geincludeerd in de "accelerated Partial Breast" studie

In deze studie worden twee nieuwe manieren van bestraling bij borstsparende behandeling toegepast. Het gaat om Intra Operatieve RadioTherapie (IORT) en uitwendige "Accelerated Partial Breast Irradiation" (APBI). Bij IORT (uitgevoerd in het MCH) wordt er tijdens de operatie, na het verwijderen van de tumor eenmalig bestraald ter plaats van de wondranden van het operatiegebied. De IORT vindt in Nederland alleen plaats in het MCH in Den Haag en (sinds kort) in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Bij de uitwendige APBI volgt de bestraling zoals gebruikelijk enkele weken na de operatie. In beide gevallen is het bestraalde gebied veel kleiner (vergeleken met de gebruikelijke bestraling van de gehele borst). Een ander voordeel is dat er minder vaak bestraald wordt (1 keer tijdens de operatie met IORT  en 10 maal bij de uitwendige APBI i.p.v. de gebruikelijke 16 maal). Voor meer informatie, ga naar IORT /  APBI   Beide methodes zijn eerder in Italië en de VS al getest en veilig gebleken. RCWEST bestudeert nu niet alleen de effectiviteit en veiligheid van de behandelingen, maar ook het cosmetische resultaat en het welbevinden van de patiënt.

 

Aan deze studie kunnen vrouwen van 60 jaar en ouder met een vroeg stadium van borstkanker deelnemen. Aan hen wordt gevraagd om diverse vragenlijsten in te vullen. Dit gebeurt voor de operatie, een paar keer in het jaar na de operatie en daarna één keer per jaar. De vragenlijsten gaan onder andere over kwaliteit van leven en het cosmetische resultaat. Daarnaast verzamelt RCWEST de medische gegevens en beoordeelt ook de radiotherapeut het cosmetische resultaat.

 

Per 16 oktober doen er in totaal 103 patiënten mee aan de studie: bij hen is de tumor in zijn geheel verwijderd en heeft daarna IORT of APBI plaatsgevonden. In totaal zullen er 358 patiënten in deze studie worden behandeld. Het is, afhankelijk van de resultaten, de bedoeling om in de toekomst ook jongere vrouwen op deze manier te behandelen.